StoryAmira  :)

Created By Me :) ~AmiraNurAfiqah~

Friday, 4 May 2012

Experiment "Pecahkan Test Tube"


tadi pagi, after assembly kitaorang pergi makmal science for experiment. Experiment untuk uji
  • Calcium carbonate + water (solubillity)
  • Calcium carbonate + hydrocloric acid dengan lime water (presence of carbon dioxide)
  • Calcium carbonate (yang dipanaskan) dengan lime water (presence of carbon dioxide)
before we started the experiment, ofc we need to get the apparatus ready right? time tu, Naufal dah pecahkan satu test tube sebab cuai. boleh pulak dia gelak gelak sambil buat muka tak bersalah. kitaorang dah tension tengok dia.

time experiment berjalan, nothing happened. sehinggalaa . . . . . experiment ke-3. the one which we needed to heat up the calcium carbonate. like this tapi kitaorang ada like tube untuk salurkan gas dari calcium carbonate ke lime water.



 time tu, kitaorang group pertama yang panaskan bendalah tu. nyalakan bunsen burner cam biasa. time aku pegang penyepit tu, Sakinah suruh Eve perlahankan api from the Bunsen Burner. Eve pun pusing the round thingy. api makin kuat. rupanya dia salah pusing.

dia pusing bendalah tu arah berlawanan then . . . . poof! bunsen burner tu keluar api besar! terus kitaorang jerit like 'AAAAHHHHH!'. then Jon datang terus tiup api tu. api terpadam. fuhh! selamat... bila api dah terpadam budak budak lelaki tepuk tangan. sengal kan?

lepas experiment kitaorang berjaya, tengok group lain, kitaorang tengok test tube diaorang pecah lepas diaorang keluarkan tube dari lime water. tanya cikgu, kenapa boleh pecah. cikgu cakap :

Bila angkat tube (yang menyambungkan kedua dua test tube) tu sama paras dengan lime water, lime water tu akan tersedut ke dalam tube (mengikut teori air pressure). dan bila dia dah tersedut dalam tube, lime water tu akan bergerak masuk dalam calcium carbonate. disebabkan calcium carbonate dan lime water bercampur, pressure kat dalam tu tinggi. Tambah pulak kami tutup test tube calcium carbonate tu dengan cork. jadi pressure tu memecahkan test tube.

okay? korang dah faham sekarang? Actually group kitaorang pun jadi macam nie jugak. tapi, lime water tu just macam meletus kat dalam test tube TANPA memecahkan test tube. maybe sebab kuantiti yang sedikit. group terakhir yang memecahkan test tube ialah group ASWAT. hahaha lepas tu Putra basuh test tube. time air tengah penuh dalam test tube tu, dia tutup mucung tu guna thumb then goncang goncang. apa jadi? PECAH LAGI! hahaha Arif cakap 'kau memang genius la Put. buat experient sendiri' 

Then Aswat cakap dengan cikgu :

Aswat : jadi cikgu, berapa test tube yang kitaorang dah pecah kan?
Puan Nana : *counting*  ada 5 test tube.
Aswat : jadi cikgu berapa ringgit semuanya?
Puan Nana : *gelak*
Aswat : cikgu kira, pastu bill tu bagi kat Amira. *tunjuk kat aku*
Donovan : haah cikgu. betul bagi kat dia.
Aku : ehh? aku? aku tak pecahkan pun
semua yang berkumpul : *gelak*

experiment hari nie memang TERBAIKKKK! ! ! ! 

No comments:

Post a Comment

My Members